Wat is acupunctuur

Acupunctuur is een van de twee pijlers van de Traditionele Chinese Geneeskunde, de andere is het gebruik van Chinese kruiden.
Bij acupunctuur worden hele kleine, dunne naaldjes in bepaalde punten in de huid geplaatst. Deze punten zijn acupunctuurpunten, waarvan de meesten in het verloop van een meridiaan (‘energiebaan in het lichaam’) liggen. Elk orgaan in het lichaam heeft zijn eigen meridiaan, zo zijn er bijvoorbeeld de longmeridiaan en de galblaasmeridiaan.
Door het plaatsen van naaldjes in bepaalde punten wordt er een therapeutisch effect bewerkstelligt (uiteraard afhankelijk van waar de naaldjes geplaatst worden) en de dysbalans in het dier opgeheven.

Over het algemeen kan men stellen dat acupunctuur:

  • het zelfhelend vermogen ondersteunt,
  • de bloed- en voedingsstofvoorziening stimuleert,
  • weefselherstel en wondgenezing stimuleert,
  • acute en chronische ontstekingen aanpakt,
  • pijnstillend werkt (bij zowel acute als chronische pijn),
  • stress reduceert,
  • het autonome (onwillekeurige) zenuwstelsel reguleert,
  • de interne orgaanfuncties reguleert en
  • diverse klinische symptomen behandelt (zoals bijvoorbeeld braken, niet willen eten, enzovoort).

Acupunctuur heeft dan ook effect op het zenuwstelsel, de bloedsomloop, de hormoonhuishouding én het immuunsysteem!

De Traditionele Chinese Geneeskunde, waar acupunctuur dus een onderdeel van is, bestaat al duizenden jaren en benadert problemen op holistische wijze.
Dit betekent dat lichaam, geest, emoties en omgeving onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en invloed op elkaar hebben. Een ziektebeeld is niet een op zichzelf staand iets, het is een dysbalans in het gehele dier. Als je enkel het ziektebeeld behandelt en niet de onderliggende dysbalans, dan zal de genezing minder succesvol zijn dan wanneer je ook de achterliggende dysbalans opspoort en behandelt.

Het opsporen van de dysbalans in het dier gebeurt door middel van een uitgebreide vragenlijst, waarbij er niet alleen gevraagd wordt naar de klachten van het dier, maar ook naar het gedrag, de constitutie, de gewoontes en de geschiedenis van het dier; daarnaast zal het dier uitgebreid onderzocht worden, waarbij er veel gekeken, gevoeld, geluisterd en zelfs geroken wordt. Met name de tong van het dier wordt uitgebreid bekeken en de pols wordt aandachtig gevoeld. Hieruit kan namelijk heel veel informatie gehaald worden.

Op basis van wat er gevonden wordt, worden de naaldjes geplaatst; de acupuncturist kan daarbij uit een paar honderd acupunctuurpunten kiezen, een goede selectie maken is dan ook van belang.

Acupunctuur kan voor bijna alles worden ingezet; vaak als ondersteuning van een reguliere behandeling, vaak als alleenstaande behandeling.
Het werkt zeer goed bij diverse aandoeningen van het bewegingsstelsel en zenuwstelsel. Daarnaast is het enorm zinvol om in te zetten bij diverse pijnklachten, epilepsie, chronische blaasproblemen, maagdarmklachten, huidaandoeningen en asthmatische bronchitis; het geeft veel ondersteuning bij oorontstekingen, wonden, oogaandoeningen, hartaandoeningen en gedragsproblemen.
Ook na een operatie of gebitsbehandeling doet acupunctuur veel in de pijnstilling en de wondgenezing.
Wat veel mensen niet weten is dat acupunctuur ook heel goed aanvullend werkt bij acute interne aandoeningen, zoals acuut nierfalen, acute bloederige diarree of shock.
Eigenlijk kan de lijst met indicaties om acupunctuur in te zetten oneindig lang gemaakt worden.

Acute aandoeningen zijn meestal met 1 tot 3 behandelingen onder controle, chronische aandoeningen vragen meer behandelingen en tijd.
Het is verrassend hoe goed de meeste dieren een acupunctuurbehandeling ondergaan.